Produkter

Bærekraftige og praktiske produkter fra Knivsmed Strømeng


Alle produktene i vårt sortiment er bærekraftige og praktiske bruksobjekter. De er et godt tilskudd til tursekken, og vil gi mye glede i mange år framover.

Produktene er produsert med et fokus på miljø og bærekraftig produksjon, samtidig som de skal vare lenge. Når du først har kjøpt et produkt av oss, skal du slippe å kjøpe samme ting to ganger. Vi i Knivsmed Strømeng mener det er bedre å ta vare på og reparere det man har, fremfor å kjøpe nytt. Selv har vi en samekniv i smia vår som er over 100 år og fortsatt i bruk den dag i dag – og den fungerer like godt nå som for hundre år siden!

Samekniv fra Knivsmed Strømeng – lokalt produsert i Karasjok

Samekniven er et multiverktøy som ikke har forandret form på over hundre år. Kniven har et langt og bredt blad. Dermed kan den brukes til alt fra detaljarbeid til hogging av ved. Skaftet ligger godt i hånden og er laget av saktevoksende bjørk som har ligget til tørking i over ett år før den blir behandlet i kokt linolje. Dette sørger for at treet ikke blir tørt og sprekker, og bidrar til at kniven tåler regelmessig bruk uten at det går utover treverket.

Knivene fra Strømeng brukes daglig av samer og ofte under utfordrende værforhold. Det mener vi er en garanti på kvaliteten på våre kniver!

Les mer om hvordan du best bruker og tar vare på samekniven din her.

Biekso fra Kero AB – høy kvalitet fra Lappland i Nord-Sverige

Kero AB har vært et garveri helt siden 1929, og har produsert biekso siden 50-tallet. Hemmeligheten bak produktene ligger i behandlingen av skinnet, som er basert på tradisjonskunnskap og naturlige metoder. Kero-læret er naturgarvet med bark og vekstekstrakter, og kjennetegnes ofte av sin evne til å puste, mykheten og sin lange holdbarhet. Det brukes ingen kjemikalier i produksjonen, noe som også sørger for at produktene er allergivennlige og ufarlige for både dyr, mennesker og miljøet.

Les mer om biekso her.

Turutstyr av naturlige produkter

Vi fører også et utvalg praktisk utstyr til tursekken, som alle er produsert i naturlige materialer som lær og treverk, og som tåler mange års bruk uten å bli ødelagt. I tillegg slipper du å ta med deg unødvendig emballasje ut i naturen. Vi tilbyr blant annet:

  • Kaffepose i naturgarvet reinskinn, som er den urgamle samiske metoden for å bevare kaffens gode smak og lukt i ukesvis. Det er det naturgarvede reinskinnet som sørger for at kaffen blir så godt bevart. Posen slipper ut fuktighet, samtidig som kaffen beholder sin aroma.
  • Trekopp i 130 år gammelt design, laget i ekte lapplandsbjørk og spesialbehandlet i kokt linolje. Koppen er lagd med en avrundet bunn, slik at den ikke velter og er praktisk i bruk i naturen. Dette designet ble utviklet i Karasjok for over 130 år siden, og vi har valgt å beholde denne utformingen nettopp fordi det er praktisk og brukervennlig på tur.
  • Snapskopp i lapplandsbjørk. Dette er en mindre kopp som er lett å ta med seg på tur og fin å ha hvis man skal ta seg en liten en ved bålet etter en lang dag i marka. Lapplandsbjørka sørger for at koppen er solid og tåler en støyt, dersom det mot formodning skulle bli mer enn én.

Les mer og se bilder av turutstyret i vårt sortiment her.

Lokalt produserte produkter

Vi produserer alle våre samekniver selv, i vårt eget produksjonslokale i Karasjok. De øvrige produktene i vårt sortiment kommer fra lokale produsenter, hovedsakelig fra Lappland og Finland. Å si at produktene er kortreist er kanskje å ta litt hardt i, men for oss i Finnmark er ikke fem timer fra Karasjok til Sattajärvji i Nord-Sverige, hvor bieksoene som vi selger blir produsert, en så fryktelig lang tur.

Å selge produkter som er fraktet over forholdsvis korte distanser har både miljømessige, lokalkulturelle og distriktspolitiske fordeler. Fra et miljøståsted er det positivt å kunne begrense transporten av varer, og fra et lokalkulturelt perspektiv bidrar lokale produkter til å styrke tradisjoner og produksjonsmetoder i området.

Har du spørsmål eller ønsker å kjøpe produkter fra vårt sortiment?

Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema, eller ta turen innom vår nettbutikk. Vi leverer varer til hele Norge, og alle som bestiller produkter via nettbutikken får inngravering med på kjøpet.