Samekniven

Den ekte samekniven: den eneste kniven du trenger


Samekniven har dype røtter i samisk kultur, og er fortsatt et viktig bruksverktøy for de fleste samer. Samene som levde ute i lavvo store deler av året kunne ikke ha med seg mange ulike redskaper. Dermed hadde de behov for en stor og kraftig kniv som kunne brukes til mange ulike ting, som å lage leirbål, slakte og merke rein.

For reindriftssamen er det fortsatt utenkelig å gå uten kniv. Samekniven er et praktisk redskap med sine mange bruksområder, og har i senere tid også blitt et fast følge for folk som bruker mye tid utendørs, enten på tur, jakt eller fiske.

Les om hvordan du best bruker og vedlikeholder samekniven din her.

Tradisjonshåndverk gjennom flere generasjoner

Det er nå sjette generasjon Strømeng som produserer samekniver. Det var våre forfedre som tok med seg smedyrket til Karasjok på slutten av 1700-tallet, og siden den gang har familien ført håndverkstradisjonene videre fra generasjon til generasjon. Lang erfaring betyr produkter av høy kvalitet og vi tilegner oss stadig ny kunnskap om vårt eget virke.

Samme kniv, med forbedret stål og produksjonsmetoder

Vi produserer den samme samekniven som vi alltid har gjort med samme form og egenskaper som tradisjonelle kniver, men med nye og bedre materialer og produksjonsmetoder. Våre kniver er smidd med moderne teknologi og består nå av induksjonsherdet karbonstål. Skaftet lages av saktevoksende bjørk som er tørket i et helt år for å unngå sprekkdannelser, og holken og beslaget består av messing. Med nye metoder og teknologi har vi fått muligheten til å øke effektiviteten, slik at vi får mer tid til å fokusere på kvalitet.

Materialene som blir brukt i produksjonen blir håndplukket av våre erfarne knivsmeder. Disse følger også med på hele produksjonen, gjennom en lang rekke prosesser, frem til kniven er ferdig og kan stikkes i slira. Selv om nye tekniske hjelpemidler har blitt tatt i bruk i produksjonen er samekniven akkurat den samme, og det er det som er tradisjonen og kulturarven i smia vår.

Niibi sierrálagan vuoibmi – knivens magiske kraft

Samekniven er pen å se på, praktisk og lagd for å vare i mange år framover, men visste du at den også innehar en magisk kraft? I følge noaider, personer som i samisk kultur har evnen til å komme i kontakt med guder og hellige makter, og samisk folkemedisin ble det sagt at samekniven har en magisk og helbredende kraft. Kniven kunne blant annet bli brukt til å stoppe blod, lindre gikt og fjerne byller. Messingen som brukes i holken og beslaget på knivene hadde også magiske egenskaper. Fra gammel samisk folketro ble det sagt at messingen beskytter eieren mot onde makter og uhell.

Skaff deg en ekte samekniv

Vi fører et stort utvalg samekniver i ulike størrelser og utførelser, slik at du skal finne den kniven som passer akkurat deg:

Skal det være en gave? Vi kan selvfølgelig inngravere både bladet og slira dersom du ønsker det. Bestiller du samekniv i vår nettbutikk er inngravering inkludert i prisen.

Les mer og se eksempler på inngravering her.

Vi tilbyr også produkter som firmagaver. Sett pris på dine ansatte med en litt spesiell gave med høy bruksverdi. Les mer om firmagaver her.

Har du noen spørsmål om den ekte samekniven fra Strømeng eller noen av våre øvrige produkter? Send oss en henvendelse via vårt kontaktskjema, så svarer vi deg gjerne på dine spørsmål.