Old Fashion

Samekniv fra 1902 og nyere samekniv

Produksjon av samekniver er basert på en gammel kulturtradisjon. Bl.a. bruker vi samme type stål, karbonstål i bladet, saktevoksende bjørk i skaft og messing i beslag, i dag som for 100 år siden. Øverst i bildet en kniv fra 1902. Skaftet ble den gang preparert med tjæreolje, samme som vi bruker i "Old Fashion" modellen, derav også navnet. Våre øvrige knivskaft prepareres / kokes i en spesiell linolje blanding.


Det sorte karbonstålet vi benytter har en hardhet er på 59 rockwell (NB1248U). Etter herdingen behandler vi bladene med nikkelfri bruneringsveske - hvor den kjemiske reaksjonen danner en sort overflate på stålet, tilsvarende det som gjøres med mange geværløp. Fordelen med dette er at stålet dermed ikke er så utsatt for rust - den er fortsatt ikke rustfri! "Old Fashion" knivene ser "gamle" ut, selv om de er nye.

Samekniv 9" Old Fashion - KS9OF

Samekniv med tradisjonell slire


Stor universal samekniv, alternativ til øks og sag på tur.
Blad av brunert kull-/karbonstål.
Bladlengde 23 cm. Totalt 35 cm.

Samekniv 8" Old Fashion - KS8OF

Samekniv med tradisjonell skinnslire


Den mest brukte samekniven, hendig universalredskap på tur, til å hugge brendsel, slakting, sløying, spiseredskap mm. Stor nok til grovt arbeid. Blad av brunert kull-/karbonstål.
Bladlengde 21 cm. Totalt 33 cm.

Samekniv 7" Old Fashion - KS7OF

Tradisjonell samekniv med slire i skinn

Tilsvarende 8" samekniv, men mest bruk av ungdom og reindriftsutøvere, da kniven er noe mindre/lettere. Ofte brukt til konfirmasjonsgave til både gutter og jenter. Blad av brunert karbonstål.
Bladlengde 18 cm. Totalt 30 cm.

Samekniv 5" Old Fashion - KS5OF


Denne samekniven er ofte den første kniven barn får i 7-8 års alderen. Hendig dame / junior turkniv til slakting, sløying, skaving mm. Blad av brunert kull-/karbonstål. Bladlengde 13cm. Totalt 24cm.


Samekniv 3,5" Old Fashion - KS3OF

En etterlengtet modell mye brukt av storviltjegere og reindriftsutøvere. I likhet med 5'' er dette en hendig dame- / junior turkniv til slakting, sløying, skaving mm. Blad av brunert kull-/karbonstål.
Bladlengde 8,5cm. Totalt 18cm.