Old fashion


Produksjon av samekniver er basert på en gammel kulturtradisjon. Blant annet bruker vi samme type stål i dag som for over 100 år siden – karbonstål i bladet, saktevoksende bjørk i skaft og messing i beslag. Øverst i bildet nedenfor er en kniv fra 1902. Skaftet ble den gang preparert med tjæreolje, samme som vi bruker i «Old Fashion» modellen i dag, derav også navnet. Våre øvrige knivskaft prepareres/kokes i en spesiell linolje-blanding.

Old fashion samekniver

Det brunerte karbonstålet vi benytter har en hardhet på 59 rockwell (NB1248U). Etter herdingen behandler vi bladene med nikkelfri bruneringsveske – hvor den kjemiske reaksjonen danner en brunert overflate på stålet, tilsvarende det som gjøres med mange geværløp. Fordelen med dette er at stålet dermed ikke er så utsatt for rust. (Den er fortsatt ikke rustfri!) «Old Fashion» knivene ser «gamle» ut, selv om de er nye.

Samekniv 9″ Old Fashion – KS9OF

Samekniv KS9OF

Stor universal samekniv, alternativ til øks og sag på tur.
Blad av brunert kull-/karbonstål.

Bladlengde 23 cm. Totalt 35 cm.

Samekniv 8″ Old Fashion – KS8OF

Samekniv KS80F

Den mest brukte samekniven, hendig universalredskap på tur, til å hugge brendsel, slakting, sløying, spiseredskap mm. Stor nok til grovt arbeid. Blad av brunert kull-/karbonstål.

Bladlengde 21 cm. Totalt 33 cm.

Samekniv 7″ Old Fashion – KS7OF

Samekniv KS7OF

Tilsvarende 8″ samekniv, men mest bruk av ungdom og reindriftsutøvere, da kniven er noe mindre/lettere. Ofte brukt til konfirmasjonsgave til både gutter og jenter. Blad av brunert kull-/karbonstål.

Bladlengde 18 cm. Totalt 30 cm.

Samekniv 5″ Old Fashion – KS5OF

Samekniv KS5OF

Denne samekniven er ofte den første kniven barn får i 7-8 års alderen. Hendig dame- eller junior-turkniv til slakting, sløying, skaving mm. Blad av brunert kull-/karbonstål.

Bladlengde 13 cm. Totalt 24 cm.

Samekniv 3,5″ Old Fashion – KS3OF

Samekniv KS3OF

En etterlengtet modell mye brukt av storviltjegere og reindriftsutøvere. I likhet med 5» er dette en hendig dame- eller junior-turkniv til slakting, sløying, skaving mm. Blad av brunert kull-/karbonstål.

Bladlengde 8,5 cm. Totalt 18 cm.

Ta kontakt dersom du har spørsmål om samekniv Old Fashion.