Samekniven

Slik tar du vare på samekniven din


Hjem » Aktuelt » Slik tar du vare på samekniven din

Samekniven er et praktisk og viktig verktøy for mange når de er ute i skog og mark, på hytta eller på jakt. For at kniven skal fungere optimalt i mange år framover er det både lurt og viktig å ta godt vare på den, for å forhindre skader og rust på bladet eller at slira blir ødelagt.

Her kan du lese nyttige tips til hvordan du tar vare på samekniven din.

Bruk kniven riktig

Samekniven har et langt, bredt og ganske kraftig blad. Dette sørger for at kniven har flere praktiske bruksområder. Ved å bruke den riktig får du utført arbeidet på en trygg og effektiv måte, samtidig som du tar godt vare på kniven.

  • Bladet nærmest skaftet skal brukes hovedsakelig til grovarbeid
  • Den midterste delen av bladet brukes til oppgaver som krever kraft og presisjon ved hogging i for eksempel tre eller bein. Plasser en eller to fingre bak beslaget når du skal hogge for å forskyve kraften framover. Hvis du bruker håndleddet, og ikke hele armen, får du bedre kontroll på hvor bladet treffer.
  • Den ytre delen av bladet skal brukes når du har behov for mer kraft, som for eksempel ved hugging av ved og kvister, eller ved kløyving av margbein. Ved å bruke korte og raske hugg sørger du for å utnytte knivens tyngde og svingkraft.
  • Ved finarbeid som for eksempel slakting og partering, eller ved sløying og filetering av fisk er det også den ytterste delen av bladet som er best egnet.

Vedlikehold av samekniven

Sameknivene som vi produserer er laget for å gi glede og gode opplevelser i mange år framover. For å sørge for at samekniven holder seg lenge, uten at du skal trenge å reparere verken blad eller slire, er det lurt å ha noen rutiner ved bruk.

  • For å forhindre at slira blir oppskåret når du tar kniven ut, anbefaler vi å klemme inn slira øverst på flatsiden.
  • Ikke vask kniven i oppvaskmaskinen! Dette er fordi bladet er av karbonstål og skaftet er produsert i bjørk.
  • Du kan gjerne etterbehandle skaftet i kokt linolje, møbelolje eller lignende oljer for behandling av treverk. Da sørger du for å vedlikeholde skaftet slik at det ikke tørker ut og sprekker.
  • Tørk alltid av bladet etter bruk, spesielt hvis det har blitt fuktig. Bruk aldri stålull. Du kan godt smøre knivbladet inn med rustløsende olje før du setter kniven tilbake inn i slira.
  • Hvis slira har blitt våt burde du ta kniven ut, og la slira tørke før kniven settes inn igjen. Da unngår du at knivbladet ruster.
  • Dersom samekniven skal lagres over lengre tid, uten å brukes, oljer du bladet. Da anbefaler vi at du bruker våpenolje eller multifunksjonsolje som WD40, CRC 5-56 eller lignende.

Du kan helt fint slipe kniven din selv hvis bladet har blitt sløvt. Alle samekniver fra oss i Strømeng leveres med en rett egg, som gjør det raskt og enkelt å slipe. Når du skal slipe kniven kan du bruke en sakteroterende slipestein, skjerpestål, bryne, diamantbryne og lignende.

Se vårt utvalg av standardmodeller her.

Har du noen spørsmål om vedlikehold av samekniven?

Knivsmed Strømeng har produsert tusenvis av samekniver og har høy kunnskap om de knivene som vi produserer. Send oss gjerne en henvendelse via vårt kontaktskjema, ring oss på telefon 78 46 71 05 eller ta turen innom smia vår sentralt i Karasjok. Vi svarer deg gjerne på det du lurer på!